Haber

Deprem Neden Olur, Sebebi Nedir? Depremler Neden Gece Olur?

İstanbul, Düzce, Sakarya ve çok daha fazla yakın vilayet, dün gece büyük bir zelzeleyle sarsıldı. Büyüklüğü 6.1 olan sarsıntı, gece saatlerinde herkesi uykusundan etti. Pekala sarsıntı nedir? Sarsıntı neden, nasıl olur? Zelzeleler neden daima gece olur? İşte merak ettiğiniz soruların karşılıkları…

Deprem Nedir?

Halk ortasında zelzele olarak da bilinen sarsıntı, yer kabuğunda beklenmedik bir formda ortaya çıkan güç sonucu oluşan sismik dalgalanmalar ve bu dalgalanmaların yer yüzünü sarsması durumudur. Sismik aktivite olarak tanımlanan durum; sarsıntının frekansı, tipi ve büyüklüğüdür. Yer kabuğundaki kırılmalar ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin yayılmasına ve geçtikleri yüzeyin sarsılmasına sebep olur.

Deprem Nasıl Olur?

Depremler, yer kabuğunun en üst katmanında bulunan katmanda yer alan ve fay çizgisi ismi verilen kırıkların hareket etmesi ile meydana gelir. Fay çizgisi, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma üzere yüksek basınç oluşturan koşullar altında kırılması ile oluşur.

Deprem Neden Gece Olur?

Son 100 yıl içerisinde Türkiye’de yaşanan depremler incelenince, depremlerin gece yaşandığı savı çürütülüyor. Diğer bir görüşe göre Güneş’in çekim gücünün tesiriyle Dünya’nın gece kısmı büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek durumdadır. Bu sebeple zelzelelerin genelde gece olduğu ve çok basınca dayanamayıp kırıldığı söyleniyor. Güneş ve Ay tutulmaları esnasında çekim gücü artar ve bu da sarsıntı olmasını kolaylaştırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu