MGK Açıklamasında Terörle Mücadele Vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Heyeti’nin (MGK) yaptığı açıklamada, başta PKK/KCK-PYD/YPG olmak üzere milli birlik ve beraberliği zedeleyecek her türlü tehdide karşı mücadele edilmesi vurgusu yapıldı. FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında MGK toplantısı 3 saat sürdü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada emare ve teröre vurgu yapılarak, “PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ başta olmak üzere milli birlik ve beraberliğimize yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kararlılık, kararlılık ve başarıyla mücadele edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. ve DEAŞ terör örgütlerine, yurt içi ve yurt dışında yürütülen operasyonlara ilişkin bilgiler burada sunuldu.FETÖ ile yürütülen çabanın son aşaması değerlendirilerek, terör örgütünü engellemek için kurulan ve devreye alınan bu hain şebekenin bir kez daha vurgusu yapıldı. Türkiye’nin özellikle güvenlik ve dış politika alanlarındaki stratejik kazanımlarına hiçbir koşulda var olma hakkı verilmeyecektir.
Yayınlanan bildiride Lozan Barış Antlaşması’nın gereklerine değinilirken, emsalsiz fedakarlıklarla kazanılan Milli Mücadelemizin sonunda imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümünde, tarihin Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklediği sorumluluk hassasiyetle yerine getirilmiş; Antlaşma ile kurulan düzeni milletimizin çıkarları doğrultusunda pekiştirme kararlılığı teyit edilmiştir. ifadeler yer aldı.
Irak ile iş birliğinin geliştirilmesinin Türkiye ve bölge için değerli kazanımlar sağlayacağı vurgulanan açıklamada, “Komşumuz Irak ile her alanda işbirliğimizin daha da geliştirilmesinin hem ülkemiz hem de ülkemiz açısından önemli kazanımlar elde edilmesine katkı sağlayacağı belirtildi. ülkelerin ve bölgemizin çalışmalarını samimiyetle desteklemelerinin iş birliği zeminini güçlendireceğine işaret edildi.” söylendi.
Tahıl Anlaşması’na geri dönülmeye davet edilen açıklamada, “Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın seyri ve bundan sonraki aşamalarda bölgemize olası etkileri ayrıntılı olarak ele alınmış, Karadeniz’de tansiyonun tırmandırılmamasının söz konusu olacağı ifade edilmiştir. kimsenin çıkarına olmasın.Tüm taraflar müzakere masasına oturmaya ve savaşı gecikmeden bitirmeye çağrıldı.Tahıl anlaşmasına geri dönülmesinin ihtiyaç sahibi ülkelerde olası olumsuz etkileri önleyeceği ve gıda istikrarına katkı sağlayacağı vurgulandı.
Afrika’da yaşanan olayların çözümünün kıtanın sahipleri tarafından bulunabileceğinin belirtildiği açıklamada, “Afrika’da kıtaya yayılabilecek son gelişmeler değerlendirildi, en uygun çözümlerin üretileceği belirtildi. Kıtanın sorunlarına ancak Kıtanın sahipleri ulaşabilirdi.” ifadeler yer aldı.
Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, İslam dinini hedef alan eylemlere ilişkin “Devletler, İslam gayesi ile iki milyara yakın Müslüman’ı rencide eden ve İslam dini olarak nitelendirilen alçakça eylemlerin önlenmesi konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyen devletler” ifadelerine yer verildi. Birleşmiş Milletler tarafından nefret suçları işlenmesi ve suç işleyenlerin cezalandırılması; bunun yaratabileceği yıkıcı etkilerin farkına vararak, bir an önce tutumlarını değiştirmeye ve kutsal bedellere yönelik saldırılara karşı birlikte çalışmaya davet ediliyor.” söylendi.
İklim değişikliği ve düzensiz göç konularının da ele alındığı toplantının ardından, “Küresel bir krize dönüşmeye başlayan iklim değişikliğinin, sistematik olmayan göçten toplumsal bunalımlara, iç çatışmalardan çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebilecek etkileri” ifadelerine yer verildi. devletlerin ortasında, vurgulanmıştır. Samimi çabalarla işbirliğinin analiz getirebileceği belirtilmiştir.” kelimeler kullanıldı. – ANKARA
koyulhisar-ajans.com.tr